› Forums › Mätteknik allmänt › Stomnät, noggrannhet och prismor
- This topic has 4 replies, 4 voices, and was last updated 1 year, 1 month ago by Aune.
- Post
-
- 2021-01-14 at 10:13
Ställer samma fråga här som på LinkedInforumet..Har ni några bra knep när det gäller att mäta mot fasta prismor nu i istider? På fm så är det ju ofta igenisade och det går inte att fästa ATR:en.
En annan fråga.. Oavsett etableringsmetod, om jag efter etablering “nollställer” mot en höjdfix genom att justera prismastångens (reflektorhöjdens) värde i handenheten (och kanske sen kollar mot en annan höjdfix om jag har flera) då ska väl mina inmätningar stämma inbördes varje gång (om jag t ex kollar vg i en brunn vid flera tillfällen). Kan det finnas fler felkällor i höjd? Vet att vid konstant mätning så kan noggrannheten bli lite sämre. Är det någon som har koll på hur mycket sämre? Borde inte skilja mer än någon mm.
- Replies
-
- 2021-01-16 at 22:07
- 2021-01-16 at 22:18
När det gäller höjd och du vill ha noggrant så ska man se till att totalstationen står i mitten mellan höjdfixen och VG för röret. Då tar felen ut varandra. Men innebörds brukar det stämma så för VG av spill eller dag tjänar det sällan på att ta dessa åtgärder Dock om du ska göra stommätning så gäller det att mäta i helsatser. Då är det extra viktigt att ställa stationen i mitten mellan 2 prismor. Helsatser kan skilja sig 2mm. Långa avstånd, värmedaller eller skift av temeperatur under samma sträcka kan ge dåliga värden.- 2021-09-29 at 05:37
Sent inläggSurveying016: Ställer samma fråga här som på LinkedInforumet..
En annan fråga.. Oavsett etableringsmetod, om jag efter etablering ”nollställer” mot en höjdfix genom att justera prismastångens (reflektorhöjdens) värde i handenheten (och kanske sen kollar mot en annan höjdfix om jag har flera) då ska väl mina inmätningar stämma inbördes varje gång (om jag t ex kollar vg i en brunn vid flera tillfällen). Kan det finnas fler felkällor i höjd? Vet att vid konstant mätning så kan noggrannheten bli lite sämre. Är det någon som har koll på hur mycket sämre? Borde inte skilja mer än någon mm.
Det bästa är om du fixar till höjderna på dina utgångspunkter en gång för alla. Då slipper du tankevurpor om du sedan behöver ändra signalhöjd.
“Fulfixen” är att etablera och sedan mäta in fixen. Ta sedan och räkan baklänges vilka höjder de olika bakrikterna ska ha. Annars är ju alltid ett avvägningståg att föredra.- 2023-11-12 at 12:37
Börjar närma mig slutet av bygget på en hall på ca 80000 kvadratmeter så känner att jag kan bidra med hur vi löste det här.Det var i allmänhet långa avstånd till prismor, men i och med att vi alltid etablerade mot flera prismor med god fördelning över riktningar så blir uppställningen väldigt tillförlitlig i plan. Dock så gör de långa avståenden att det kan bli fel i höjder, varför vi hade ett separat höjdnät med precisionsavvägda höjdfixar jämt fördelade över byggnaden. Vid uppställningar hämtade vi alltid höjder från dessa höjdfixar. På så sätt så stämmer höjderna väl överens mellan stationsetableringar, uppställda lasrar, och mätning med olika slitna stångar. Hemövning blir att uppskatta kostnaden per mm avvikelse mellan grusjustering och färdig höjd betonggolv.
Att flytta in bakrikt in på stålstommen fick vänta ett tag då stommen kan röra sig rätt mycket innan tak och entresol är på plats.
En annan anekdot är att stommen inte verkade passa jättebra vid montering. Gjorde en liten överslagsräkning på stålet enligt följande:
Huset är 325 meter långt..
Stålet är tillverkat i fabrik, ca 20 grader i lokalerna.
Lokalt 5 minusgrader ger en temperaturskillnad på 25 grader celsius.
Med en värmeexpansion på 1,2*10^(-5) per grad så får vi då lite drygt 9 centimeter längdskillnad i stålet längs byggnadens långsida.Detta gör att det är värt att vänta med att flytta in stomnätet tills byggnaden stabiliserat sig. Men skillnaden i avstånd mellan mätpunkt och bakrikter gör att höjden blir otillförlitlig varför användning av lokala höjdfixar är att föredra.
Tagged: Noggrannhet
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämnet.