För nyexaminerade mätningstekniker som kommer ut på marknaden är inte frågan om de kan hitta ett jobb. Istället bestämmer de själv var de skulle vilja arbeta. Det beror på att efterfrågan på mätningstekniker är så hög och fortsätter att växa. Hög efterfrågan innebär trygghet och stora fördelar för mätningstekniker.
Utbildningar för att bli mätningstekniker
Nedan kommer några tvååriga yrkeshögskoleutbildningar för att bli mätningstekniker. Klicka på länkarna för att komma till ansökningssidorna.
- Teknikhögskolan i Göteborg
- Yrkeshögskolan Höga Kusten i Kramfors
- KYH Yrkeshögskola i Malmö och Stockholm
- Östsvenska yrkeshögskolan i Norrköping
- Högskolan Väst i Trollhättan
- Kartotek i Stockholm
Praktik som mätningstekniker
Praktik är ett utmärkt sätt att få verklig arbetslivserfarenhet oavsett vilken karriär inom mätning du väljer. Det finns en växande efterfrågan på mätningstekniker och ju mer erfarenhet du har desto större chans har du att få ett bra jobb. Praktik är inte bara ett utmärkt sätt att få extra praktisk erfarenhet, men många arbetsgivare kräver det innan du kan bli anställd hos dem.
Det finns ett stort antal företag och branscher som erbjuder praktikplatser. Mätning och geodesi är ett så pass brett område, många väljer en praktik som är utformad för det specifika området de är intresserade av att börja jobba med.
Många olika branscher för mätningstekniker
Många olika branscher kräver mätningstekniker, inklusive arkitektföretag, ingenjörsbyråer, myndigheter, fastighetsbolag, gruvbolag och listan kan göras ännu längre.
Det finns ett stort antal industrier som behöver mätning och vilka typer av mätningar är lika varierande. Till exempel kommer fastighetsägare som vill ha hjälp att fastställa sina tomtgränser. En konstruktör kan behöva topografisk information för att utforma dagvattenritningar. Så varje mätning kommer att kräva olika metoder och använder mer detaljer och avancerade tekniker.
Många studenter väljer att inte specialisera sig under sin praktikperiod, jag tycker det är bäst att prova lite olika praktikplatser så att man vet vad som finns och vad man tycker är roligast. När du är ute på praktik som mätningstekniker kommer du få en viss mängd ansvar under din praktik, där du kommer att tillbringa en hel del tid att hjälpa den professionella mätningsteknikern/utsättaren med mätning och utsättning, sedan sammanställa dessa data. Praktikperioder kan organiseras genom din högskola som ofta har massor av kontakter med lokala företag och många myndigheter som erbjuder praktik.
Du kan också kontakta lokala företag självständigt om du vill. Här nedan kan du bifoga ditt CV så kan vi skicka det till alla företag på våran lista.
För dig som ska ut i praktiken:
- Få inblick i vilken yrkesroll som passar dig bäst.
- Fixa så att du kan ha pedagogisk mentor under praktiken.
- Visa framfötterna och dina bästa sidor.
- Knyt kontakter och skaffa information.
- Känner du att du hamnat fel, slösa inte bort din dyrbara tid och byt praktikplats.
- Om du gör bra ifrån dig kan det leda till ett jobb.
Mätningstekniker lön
Lönen för en mätningstekniker är förhållandevis hög om man jämför med andra arbetsgrupper inom byggsektorn. Statistiken visar att ingångslönen för en mätningstekniker är ca 28000kr per månad efter två års utbildning. Lägger man till några års erfarenhet och så kommer lönen upp till 34000-36000kr per månad.
Söker du jobb som mätningstekniker?
Letar du efter ett jobb som mätningstekniker? Fyll i formuläret nedan så kan vi hjälpa dig.